Ugrás a fő tartalomraUgrás az oldal aljára

Nyugat-balatoni ízek találkozása Alsópáhokon

Megjelenés: 2024. szept. 14., szombat

Egész napos gasztroprogramra várták a vendégeket szeptember 7-én Alsópáhokon, ahol a helyi séfek a helyi termelők alapanyagait felhasználva készítették el a legfinomabb fogásokat!

Ízek találkozása Alsópáhokon

13 séf, 13 tanuló és 23 helyi termelő várta az éhes vendégeket az alsópáhoki rendezvénysátorban.

Képzeljetek el egy piacot, ahol a különböző helyi termelők kínálták a portékáikat: a fürjtojástól és a marhahústól kezdve a zöldségeken, mézen keresztül a lekvárig, sajtig, kenyérig. Adjátok hozzá a séfeket és a tanulókat, akik ezekből a termékekből ételeket készítettek, ezeket a finomságokat a látogatók megkóstolhatták.

Hmmm... Ha összefutott a nyál a szátokban, eláruljuk, hogy mi körbekóstoltuk ezt a gasztroforgatagot, és nem csalódtunk a nyugat-balatoni ízkavalkádban, amit a 13 séf alkotott.

13 séf a pályán

A 13 séf elnevezés Hévízhez köthető, az üdülőváros 13 séfének összefogásával jött létre, akik egymástól tanulva, egymást inspirálva közösen is megmutatják magukat a nagyközönségnek. Ha már nyaraltatok Hévízen, biztosan kóstoltátok a fogásaikat a hotelekben.

Az alsópáhoki helyszínen kialakított konyháknál kiírások segítettek a vendégeknek, ott ép mi készül, milyen alapanyagokból, s mely termelők biztosították a szükséges hozzávalókat. Persze, főzés közben nemcsak nézhettük a séfeket, és a termelőket, hanem kérdezhettünk is tőlük, elleshettük az apró konyhai trükköket is.

A vonyarcvashegyi Zenitet képviselő Ács István korianderes hideg burgonyakrémlevest főzött, amit kecskesajthabbal bolondított meg, Barcza Zoltán pedig grillezett tehén- és kecskesajtot "dobott össze" burgonyasalátával, kolbászchipsszel és csírákkal. Tatár Attila kakukkfüves marinált gombákat kínált friss csírákkal és érlelt kecskesajttal, Zámbó Tibornál rusztikus kacsamájpástétomot kóstolhattunk.

A séfek keszthelyi, rezi, tilajújhegyi és balatonszárszói alapanyagokból alkották meg tányérjaikat, érkeztek hozzávalók Zalavárról, Zalaegerszegről, Zalaszentgrótról és Nemesapátiból is.

Örömfőzés

Farkas Bálint, a 13 séf Egyesület elnöke azt mondta, a rendezvény célja a helyi termelők támogatása, az utánpótlás nevelése s persze az örömfőzés, a gasztronómia népszerűsítése volt, mi úgy gondoljuk, ez ezen a csodaszép őszi napon teljes mértékben megvalósult.

Az elkészült fogások árát tallérban mérték, a kóstoló adagoknak és a mérsékelt áraknak köszönhetően szinte minden fogást körbe lehetett kóstolni egy nap alatt.

Izgatottan várjuk a 13 séf újabb bemutatkozását!

Itt is jártunk

Izgalmas ízutazáson vettünk részt a kompon, megmutatjuk nektek is, milyen volt a XII. Balaton Fagyija 2025. választás! A győztes MEKKóstollak kecskesajtos fagyi mellett a mi kedvenceink a Margaráta fagyizó BalatonBorból készült BORul a Balaton és a Vitorlás fagyizó Ciripella nevű, tücskökkel ízesített fagylaltjai voltak.

Badacsony

A Gasztrohegy Bringás Hétvégét felfedezni két keréken lett volna a legjobb, az egész napos eső miatt viszont sétával vagy autóval győztük le a helyszínek közötti távolságot. A finom falatok mellett a kétfejű kelta szobroktól Egry József botrányos szerelmi életén át megismertük Badacsony fürdőéletét, és bortörténetét is.

A Balatoni Kör idén is gondoskodik róla, hogy a tó körüli gasztro- és turisztikai kínálat színesebb legyen, mint valaha! Ma már nem kérdés, hogy a Balaton 365 napos úti cél, ahol a minőségi vendéglátás és helyi ízek mindig főszerepben vannak.

Ne maradj le az élményekről

2025. máj. 9., péntek - 2025. máj. 10., szombat

Natúr bor és pezsgőrajongók, figyelem! Május 10-én Sümegen összeáll az év legnatúrabb borválogatása: ötven kiváló hazai és határon túli borászat mutatja be természet ihlette tételeit – kóstolásra fel!

2025. máj. 18., vasárnap

Ha szeretitek a természetet és a jó bort, ezt a túrát nektek találták ki! A badacsonyi borvidéken három szőlőhegy – a Tóti, a Sabar és az Örsi-hegy – rejtett ösvényein barangoltok május 18-án, minden hegyen megálltok egy-egy különleges pincénél, ahol nemcsak megpihenhettek, de borokat is kóstoltok.

2025. máj. 25., vasárnap

Kidőlt fákkal, kőmosásokkal tarkított meredek ösvényeken juthattok fel a vadregényes Gulács tetejére, ahonnét nemcsak a környező hegyeket, de a Balatont is látjátok. Gyertek, fedezzétek fel a cukorsüveg formájú balatoni vulkánt a május 25-i vezetett túrán!

Ugrás az oldal tetejére