Ugrás a fő tartalomraUgrás az oldal aljára

Nyugat-balatoni ízek találkozása Alsópáhokon

Megjelenés: 2024. szept. 14., szombat

Egész napos gasztroprogramra várták a vendégeket szeptember 7-én Alsópáhokon, ahol a helyi séfek a helyi termelők alapanyagait felhasználva készítették el a legfinomabb fogásokat!

Ízek találkozása Alsópáhokon

13 séf, 13 tanuló és 23 helyi termelő várta az éhes vendégeket az alsópáhoki rendezvénysátorban.

Képzeljetek el egy piacot, ahol a különböző helyi termelők kínálták a portékáikat: a fürjtojástól és a marhahústól kezdve a zöldségeken, mézen keresztül a lekvárig, sajtig, kenyérig. Adjátok hozzá a séfeket és a tanulókat, akik ezekből a termékekből ételeket készítettek, ezeket a finomságokat a látogatók megkóstolhatták.

Hmmm... Ha összefutott a nyál a szátokban, eláruljuk, hogy mi körbekóstoltuk ezt a gasztroforgatagot, és nem csalódtunk a nyugat-balatoni ízkavalkádban, amit a 13 séf alkotott.

13 séf a pályán

A 13 séf elnevezés Hévízhez köthető, az üdülőváros 13 séfének összefogásával jött létre, akik egymástól tanulva, egymást inspirálva közösen is megmutatják magukat a nagyközönségnek. Ha már nyaraltatok Hévízen, biztosan kóstoltátok a fogásaikat a hotelekben.

Az alsópáhoki helyszínen kialakított konyháknál kiírások segítettek a vendégeknek, ott ép mi készül, milyen alapanyagokból, s mely termelők biztosították a szükséges hozzávalókat. Persze, főzés közben nemcsak nézhettük a séfeket, és a termelőket, hanem kérdezhettünk is tőlük, elleshettük az apró konyhai trükköket is.

A vonyarcvashegyi Zenitet képviselő Ács István korianderes hideg burgonyakrémlevest főzött, amit kecskesajthabbal bolondított meg, Barcza Zoltán pedig grillezett tehén- és kecskesajtot "dobott össze" burgonyasalátával, kolbászchipsszel és csírákkal. Tatár Attila kakukkfüves marinált gombákat kínált friss csírákkal és érlelt kecskesajttal, Zámbó Tibornál rusztikus kacsamájpástétomot kóstolhattunk.

A séfek keszthelyi, rezi, tilajújhegyi és balatonszárszói alapanyagokból alkották meg tányérjaikat, érkeztek hozzávalók Zalavárról, Zalaegerszegről, Zalaszentgrótról és Nemesapátiból is.

Örömfőzés

Farkas Bálint, a 13 séf Egyesület elnöke azt mondta, a rendezvény célja a helyi termelők támogatása, az utánpótlás nevelése s persze az örömfőzés, a gasztronómia népszerűsítése volt, mi úgy gondoljuk, ez ezen a csodaszép őszi napon teljes mértékben megvalósult.

Az elkészült fogások árát tallérban mérték, a kóstoló adagoknak és a mérsékelt áraknak köszönhetően szinte minden fogást körbe lehetett kóstolni egy nap alatt.

Izgatottan várjuk a 13 séf újabb bemutatkozását!

Itt is jártunk

Ismét bebizonyosodott, hogy Badacsony minden évszakban tud újat mutatni. Hiába a havas eső, a csípős szél és az a fajta téli idő, amikor az ember szorosabbra húzza a kabátját, Badacsony november közepén is elvarázsolt bennünket.
Sőt, talán épp így volt igazán különleges: kissé zord, közben végtelenül otthonos, vendégszerető és ízekkel teli.

Ne maradj le az élményekről

2025. nov. 30., vasárnap - 2026. jan. 25., vasárnap

Tudtátok, hogy a Balaton egyik legkisebb falvában van Európa legnagyobb beltéri betleheme? Néhány kilométerre a tótól, Vörsön 2025-ben is láthatjátok a több mint 60 négyzetméternyi betlehemet.

2025. dec. 20., szombat - 2025. dec. 21., vasárnap

A Balaton téli arcának egyik legmeghittebb helyszínén, Szántódpusztán forralt bor illatú ünnepi dallamok és igazi közösségi élmények várnak. Az adventi hétvégéken a vásári forgatagban kézműves portékák és a karácsonyra hangoló programok segítenek a készülődésben, itt az ideje felfedezni ezt a karácsonyi piacot is!

Ugrás az oldal tetejére