Ugrás a fő tartalomraUgrás az oldal aljára

Nemcsak szállást, taxit is időben kellett foglalni a teltházas Füge Feszt idején

Megjelenés: 2025. okt. 13., hétfő

A szervezők azt ígérték, hogy a Füge Feszt igazi gasztro-örömünnep lesz, ahol minden pillanat a Balatonról, az ízekről és az együttlétről szól. Nem tévedtek, fantasztukus három napot tölthettünk el a badacsonyi strandon. Gondoltad volna, hogy októberben homokban táncolós este is vár rád a parton?

Fotó: Vámosi Patrik

Az ősz legbalatonibb fesztiválja - Füge Feszt

A badacsonyi hétvégén minden a kulináris élményekről, a közösségről és a balatoni ősz utánozhatatlan hangulatáról szólt. A Füge Feszt vendégei számára már biztos: az őszi Balaton nemcsak gyönyörű, hanem igazán ízes is.

Október 10-12-én a parton egymás mellett sorakoztak a Balaton és az ország legjobb séfjei, borászai, cukrászai.

Fotó: Vámosi Patrik

Minden standon akadt legalább egy különleges étel vagy desszert, amiben megjelent a füge is– hol selymes krémként, hol édes-savanykás lekvárként, hol egy hús mellé, mártásba csempészve. A balatoni borászok pedig ezekhez a fügés fogásokhoz kínálták a karakteres, illatos tételeiket.
Nem volt könnyű választani, vagy épp kitalálni a sorrendet, hogy mit, mikor és mivel kóstoljunk össze, így folyamatosan ettünk és ittunk valamit.

Fotó: Pesthy Márton

Ízek, élmények, élet

Ahogy lement a nap, a színpadon felcsendült a zene, kigyúltak az esti fények. Ültünk a parton, és néztük, hogy járja... jó, nem folytatom.

Fotó: Zsigmond Zsuzsanna

Szóval ültünk a parton a kezünkben egy pohár borral, és hagytuk, hogy a zene, az ízek és az ősz ritmusa levegyen a lábunkról. Pénteken este a Swing à la Django hozta el a tökéletes zenei hátteret a gasztrokalandhoz. Szombaton DJ szett, szaxofon, hegedű, gitár és az élő ének, Mr. Vasovski koncertje táncoltatta meg a parton a vendégeket, vasárnap délután pedig lelazultunk a Babos–Piller Jazz Duó élő muzsikájára.

Fotó: Pesthy Márton

Azt már említettem, hogy szombaton a parti homokban táncoltunk önfeledten, mintha csak nyár lett volna? Varázslatos volt.

Fotó: Pesthy Márton

A gyerekeket a Fanyűvő játékbirodalom, a kreatív vendégeket pedig az SZKart élményfestés várta. Készültek színes halacskák, faliképek és festettek pulóvert is a vendégek.

Fotó: Pesthy Márton

Fügés ételek

De térjünk vissza a fügéhez, hiszen több meglepő és izgalmas fogás került ki a séfek keze alól.
Az eplényi EPL Bisztró házilag készített gnocchit kínált kecskesajtos, fügés vajmártással. A füge édes-savanykás íze zseniálisan működik a krémes kecskesajttal és a puha gnocchival. Klasszikus olasz comfort food, balatoni csavarral.

Fotó: Pesthy Márton

A szálkai Noresa Étterem és Panzió párosításában a nyúlcomb találkozott a füge édességével, ezt a mellé tálalt sztrapacska textúrája tetté teljessé.
KicsiZso BBQ és Reggeliző megmutatta, milyen a lángos, ha hátszín és fügelekvár kerül rá. Ezután nem elégszel meg a sajtos-tejfölös variációval.

Fotó: Pesthy Márton

A keszthelyi Creative Kitchen Truck Mini Gourmet Burgere kacsamájjal, füge chutney-val az egyik legnépszerűbb étel volt. A fonyódi Lokal at the Lake körtelévese után, amit, füge és kecskesajt ízesített, a badacsonyi Hableány kacsamáj mouss-os télifagyija is jól csúszott, és én újra éhes lettem, miközben ezeket a sorokat írom, és még az Apátsági Rege Cukrászda desszertjeit fel sem idéztem. Hmmmm....

Fotó: Pesthy Márton

Neked melyik volt a kedvenc fogásod? Mede Ádám véreshurkáját vagy a Gusto13 fügés pisztrángját kóstoltátok?
A füredi Sparhelt kacsamelle rokfortos fügesalátával szintén egy álomszerű íz volt, a Villa Kabala szarvaspástétoma vonzotta a fügét és gesztenyét, de ne menjünk el a frissen készült pizzák és a szépen sorakozó osztrigák mellett sem! A Vergnano kávék, a Mérce és a Kisbolt kínálata is szuper volt.

Fotó: Pesthy Márton

A Balatoni Kulináris Műhely fügés burritója és a Szakállas Medve fügés-mustáros miccse és pulled porkja is szép emlékeket idéz. Mindehhez jól passzoltak a borok, a fehérek, rosék, vörösek, bubisok, és persze a poharakba töltött italok mellé érkeztek a történetek, a borászok minden kortyhoz tudtak nemcsak jó ételt, de jó sztorikat is párosítani.

Fotó: Zsigmond Zsuzsanna

A Füge Feszt résztvevői

A hazai gasztronómia kiemelkedő szereplői érkeztek a Füge Fesztre:
Itt volt a Villa Kabala; Bistro Sparhelt; Gusto13 Bistro & Delicate; Osztriga Sommelier; PalKonyha, Panzió, Speiz, Pékműhely; KicsiZso Reggeliző Kávézó; EPL Bisztró; Creative Kitchen Truck by John's Pub; Szakállas Medve Bistro/Truck; Szabi A Pék (szombati napon); Apátsági Rege Cukrászda; Noresa Panzió; Kisbolt – Szigliget; Mérce – Szigliget; Mede By Adam Mede; Lokal at the lake; Balatoni Kulináris Műhely

Fotó: Pesthy Márton

Ők hozták a poharakba a Balaton ízeit:
Laposa Birtok; Kányaváry Borbirtok; Fata Pince; Folly Arborétum és Borászat; Dobosi Birtokközpont; Martinus Birtok; Pálffy – Köveskál; Egly Szőlőbirtok és Borászat; Jakab Badacsony; Zelna Borászat; Szabó és Fia Borpince; Borbély Családi Pincészet; Málik Pince; Éliás Birtok; VáliBor - Váli Péter Borászata Badacsonyörs; BalatonBor Truck

Kézzel készült különlegességek – Kézműves MiniPiac a Fügén:
Velünk volt a Myfittgarden; Balaton Shop – John's Pub - Bar & Kitchen; Csillag Eszter Atelier; Krisz's Chili; Betonka; Borsiartlab; Rosaceart organic skincare; Pintér Richárd – Vágódeszkák

Vasárnap itt hirdették ki a Balaton sütije verseny győzteseit, kattints ide, és tudd meg, kik nyertek!

Itt is jártunk

Ne maradj le az élményekről

2025. okt. 18., szombat - 2025. okt. 19., vasárnap

Itt az ideje megismernetek a badacsonyi Gasztrohegyet! Október 18-19-én színes ételek és változatos alapanyagok kerülnek a tányérokra: gombák, vadhúsok, gesztenye, az erdő színei és terményei. Készülhettek a nagy őszi sétákra, biciklizésekre, finom falatokra, kandalló mellé kuporodásra, testes és ásványos borok kóstolására!

2025. okt. 22., szerda - 2025. nov. 2., vasárnap

Családi nyomozós játékok, izgalmas túrák, borkereső játék, esti fáklyás kriptalátogatás, szellemes és denevéres kalandok, valamint igazi halloweeni „csokit vagy csalunk” séta vár rátok Balatonlellén az őszi szünetben!

Ugrás az oldal tetejére