Ugrás a fő tartalomraUgrás az oldal aljára

Itt az ideje felfedeznetek a badacsonyi Gasztrohegyet!

Megjelenés: 2025. nov. 25., kedd

Ismét bebizonyosodott, hogy Badacsony minden évszakban tud újat mutatni. Hiába a havas eső, a csípős szél és az a fajta téli idő, amikor az ember szorosabbra húzza a kabátját, Badacsony november közepén is elvarázsolt bennünket.
Sőt, talán épp így volt igazán különleges: kissé zord, közben végtelenül otthonos, vendégszerető és ízekkel teli.

Gasztrohegy: Legyen vörös! előkóstoló

Egy múlt heti sajtóúton előre megkóstoltuk a Gasztrohegy: Legyen vörös! hétvége fogásait, és nem árulok el nagy titkot, érdemes lesz nektek is felkerekedni, és belevetni magatokat a következő hétvége gasztrokalandjába.

Mi a helyszínek között rövid sétákkal, olykor busszal haladtunk, a társaság, a jókedv és a melegség ellensúlyozta a rossz időt. Szerintem pont ez a Badacsony-élmény egyik lényege: összekapcsol, lelassít, megnyitja az érzékeidet az év bármelyik napján.

Meleg indulás – La Tène, ahol a karácsony illata köszönt

A reggelt a La Tène barátságos melegében kezdtük: friss kávé, karácsonyi péksütemények, tökéletes indítás egy olyan naphoz, ahol minden perc egy új felfedezésről szól.
Azt tudtátok, hogy Badacsony térségében már a kelta idők óta termelnek szőlőt, és számtalan régészeti tárgy került elő a környékről? A vaskori kelta La Tène kultúra egyik vezető lelete a kétarcú kelta fej, ami a cukrászda logójában is szerepel.

Gasztrohegy előkóstoló – Legyen vörös!

A Gasztrohegy a kreatív badacsonyi gasztronómia motorja, mi is többször írtunk róla, milyen őszinte, szívből jövő és helyi alapokra építő rendezvény sorozat.
Most a Hableányban mi is előre megkóstolhattuk, mit tartogat számotokra a Legyen vörös! hétvége. A résztvevő éttermek minden rendezvény előtt megmutatják, megkóstolják a tervezett ételeket, ez a közös műhelymunka az egyik titkuk.

A fogásokat most a résztvevő újságírók, influenszerek is végigkóstolták és pontozták. A menüsor, ami november utolsó hétvégéjén vár rátok Badacsonyban:

Egy kis érdekesség: A faltól falig üvegablakos Habelány modern épülete a Laposa Birtok központja, egy modern borászat és bisztró, találkozási pont. Az épület az 1800-as évek végétől vendéglátóhely, előbb szálloda, majd étterem volt, 1963-ban nyerte el maihoz hasonló alakját.

Pláne Badacsony – a vörösborok titkos oldala

A Pláne Badacsony borterasz mindig megtalálja a módját, hogy meglepjen bennünket. Istvándy Gergő kéknyelű bemutatója után vakkóstolóra került sor, ahol a hegy vörösborai mutatták meg sokszínűségüket.
A társaság izgatottan kóstolt, tippelt, vitatkozott, felfedezett, igazi játékos tanulás volt, köszönjük Tóth Ádám izgalmas választásait.

A rendhagyó formájú borozót az ’50-es évek végén építették Callmeyer Ferenc tervei alapján, ikonikus formája már akkoriban is Badacsony egyik látványossága volt és számos képeslapon is szerepel. Bár a belső tere nem túl nagy, valódi közösségi térként működik.

Fontos infó: A kéknyelű 2025. májusától hungarikum lett!

Ebéd két helyszínen

A 20 fős újságíró és influenszer csapat fele a Mede by Ádám Medéhez, a többiek a Tilia Borvendéglőbe érkezett ebédre.

Mindkét helyszínről ugyanaz a visszajelzés érkezett: melegség, vendégszeretet, lélekmelengető fogások, és az a bizonyos badacsonyi lazaság, amiben mindig van egy csipet elegancia.
Legyen az egy szabad tűzön elkészült steak, vagy egy hagyományos balatoni halászlé, netán egy egész család számára elég „ez csak egy adag almáspite”, ezek a megállók bármelyik hétvégén levesznek a lábadról.



Ha a füstösebb hangulatot szereted, akkor Ádámék a tökéletes választás, ha pedig bekuckóznál abba az étterembe, melynek épületében Egry József, a Balaton festője esett szerelembe, akkor a Tilia a te helyed.

Laposa Terasz – falatok, borok, kvíz, panoráma

A délutáni programot a Laposa Terasz pezsgős koccintása koronázta meg. Helyi falatkák, kvíz, nevetések és a panoráma, ami télen talán még izgalmasabb, mint nyáron. A ködös, párás hegyoldal, a csillogó, nedves szőlősorok és a csak néha halványan látszó déli part egyedi hangulatot varázsolt elénk.

Desszert a Hintában – édes lezárás

A napot a Hinta Badacsonyban zártuk, és mivel tele hassal érkeztünk, a finomságokat elcsomagolva kaptuk meg, hogy a hazaúton a buszon kortyolgassuk el a forralt bort, és együk meg a süteményünket.
Ez az utolsó állomás is megerősítette: Badacsony tudja, hogyan kell vendégül látni stílusosan, játékosan, szívből, akár elvitelre is.

Gyertek Badacsonyba

Badacsony szerintem télen még inkább megmutatja a valódi arcát: illatos, ízekben gazdag, befogadó. És ami a legjobb, jövő hétvégén ti is átélhetitek ugyanezt!

Írd be a naptáradba: November 29–30. – Gasztrohegy: Legyen vörös!

A vörös borok, vörös húsok és vörös alapanyagok mellett karácsonyi hangulat is vár, kézműves vásár, gyerekprogramok, kiállítás, gyertyagyújtás és este fergeteges buli is lesz.

Itt is jártunk

Ne maradj le az élményekről

2025. nov. 27., csütörtök - 2025. nov. 30., vasárnap

57 éves lesz Siófok városa, a 4 napos születésnapi buli kulturális, szabadidős és családi programokkal, koncertekkel vár benneteket, megnyitják a jégpályát és az adventi vásárt is.

2025. nov. 30., vasárnap - 2026. jan. 25., vasárnap

Tudtátok, hogy a Balaton egyik legkisebb falvában van Európa legnagyobb beltéri betleheme? Néhány kilométerre a tótól, Vörsön 2025-ben is láthatjátok a több mint 60 négyzetméternyi betlehemet.

2025. dec. 20., szombat - 2025. dec. 21., vasárnap

A Balaton téli arcának egyik legmeghittebb helyszínén, Szántódpusztán forralt bor illatú ünnepi dallamok és igazi közösségi élmények várnak. Az adventi hétvégéken a vásári forgatagban kézműves portékák és a karácsonyra hangoló programok segítenek a készülődésben, itt az ideje felfedezni ezt a karácsonyi piacot is!

Ugrás az oldal tetejére