Elmerültünk Badacsony őszi színeiben és ízeiben a Gasztrohegyen
.jpg?w=962&h=628)
Gesztenyéből, gombákból, sütőtökből főztek a séfek, a vadhúsok sem hiányoztak az asztalról, még malacfület is kóstoltunk a Gasztrohegyen. Hatalmasakat sétáltunk, gyalog jártuk körbe az éttermeket, a hegy és a Balaton látványa szerintünk ilyenkor a legszebb. Itt az ideje megmutatni nektek!
Színes évadnyitó a Gasztrohegyen
A szüret utáni Gasztrohegy Badacsony legszínesebb arcát mutatta meg nekünk 2025. október 18-19-én. 12 étterem, borászat kínált ezen a tematikus hétvégén az ősz színeiben ételeket, és több színes bort is kóstoltunk.
Ezt gyorsan meg is magyarázom, hiszen a borok fehérek, rosék vagy vörösek voltak, de a badacsonyi régióban a fajták elnevezésében is bőven találunk színeket. A piros bakator, a kéknyelű, a zöld veltelini, a szürkebarát, a sárga musotály csak néhány fajta ezekből.
Idén először a Gasztrohegy térképet pecsétgyűjtőként is használhattuk, így mint a gyerekek vagy a kéktúrázók, szorgosan kértük a meglátogatott helyektől a plecsniket, hogy benevezhessünk a sorsolásra.
Színes desszertektől a Hableányig
A Gasztrohegy egyik ötletgazdája, Kardos Gábor is csatlakozott hozzánk, szerinte ez a rendezvény nemcsak egy programsorozat, hanem egyfajta hitvallás is – aktivitásra hív, tematikát teremt, és élményt ad borral, gasztronómiával, inspiráló ötletekkel és nagy beszélgetésekkel.
Kezdési pontunk hagyományosan a La Téne Desszertműhely volt, ahol gesztenye hétvégét tartottak, volt gesztenyés tiramisu, gesztenyepüré, és meg kellett kóstolni a fügétől roskadozó vaníliás csavart tésztájukat is. Kellő erőt gyűjtöttünk a ránk váró sétára, gyalog indultunk felfelé.
Biztos, ami biztos, a néhány méterre levő Pláne borteraszon belekóstoltunk a hegy boraiba is. Tóth Ádám kezdésnek piros bakatort ajánlott, ami egyébként egy fehérbor, ősi magyar fajta, és csak néhány hektáron, néhány pincészet készíti kizárólag a badacsonyi régióban.
Földi Bálint bora után a Málik pince bakatora következett, mely Kardos Gábor szerint hegyízű, ami az ásványosságot, ízeket, a kortyban rejlő gondolatokat is jelenti, szerintem a legtalálóbb kifejezés a tökéletesen megalkotott tételre.
Itt volt az ideje pár tartalmasabb falatnak, ezt még könnyen elértük, hiszen egy perces sétára van innét a Hableány. A színes címkés Apukám világa bor mellé kacsamell került a tányérokra szarvasgombás lepényen, sólettel, fürjtojással, vörösboros céklával.
Hinta és séta a hegyen
Biztosan azt kérdezitek magatokban, hogy jó, jó, ez a túrás gasztrokaland, de már jóllakott a társaság és még mindig csak a hegy alján vannak. Igazatok van, de ebből is láthatjátok, hogy Badacsony minden szeglete megállásra csábít.
Felkerekedtünk, és most már felfelé sétálva tényleg lagalább 7 percet gyalogoltunk a követező állomásig. A Hintában tudsz hintázni, a kilátás csodaszép, nem a vizet, hanem a feletted levő hegyet látni. Gazdag, krémes quicheket kóstoltunk, egyet sütőtök-spenót-kecskesajt ízben, egyet pedig sütőtök-feta-bacon verzióban, és egy gesztenyés muffint is kértünk.
Most kezdődött a valódi túra, hiszen a következő állomásunk már egy kilométerre volt innét. Ezt a viszonylag rövid távot azonban folyamatosan felfelé sétálva lehet megtenni, így apró megállókat beiktatva egy közel fél órás gyaloglás várt ránk. A hegy közepén mindig megfogadom, hogy legközelebb csak lefelé eszek, na de miből lett volna energia feljutni, ha nincs tele a hasunk?
A Laposa borteraszig mindenki elkészíti a századik fotót is a kilátásról, de nincs két egyforma pillanat, minden nap, minden napszakban más arcát mutatja a hegy, a Balaton, a szőlők, ezt nem tudjuk megunni. Az étteremben sült sütőtökös, ricottás ravioli volt a Gasztrohegy fogás zsályás vajjal és dió crumble-vel, hozzá egy pohár brut Laposa pezsgőt kértünk.
Meghódítottuk a hegyet, vagy a hegy hódított meg bennünket, ez már-már filozófiai kérdés, el is indultunk, szó szerint lefelé a lejtőn.
Hiszünk a kéknyelűben
A fenti mondat Istvándy Gergelytől származik, de szerencsére nemcsak ő, hanem a borászok nagy része is hisz a badacsonyi kéknyelűben, ami idén májusban megkapta a hungarikum minősítést is. Az Istvándy Borműhelyben három különböző évjárat kéknyelűje kerül a poharunkba, igazi badacsonyi különlegesség, elegáns, ásványos, finom savú fehérbor, ami a nagy beszélgetések és az ünnepi asztalok bora is lehet.
Lassan ránk is sötétedett, de Mede Ádámék füstös tüze mutatta az utat. Itt a Gasztrohegy menü, a körtés rántott, savanyúkáposztás májashurka velouté mellé frissen sütött, ropogós malacfület és kolbászos rántott sajtot is kértünk. Ádám hitvallása a füst, íz és szenvedély, ezt átélheted akkor is, ha a teraszon ücsörögsz pokrócba bugyolálva, és akkor is, ha az aprócska benti térben foglalsz helyet. Váli Péter kéknyelűje került a poharunkba.
Az utolsó korty Gaszrtohegy bort hagyományosan a Plánéban kértük. A kis tábortűz mellett beszélgetve a Szent György-hegy 2HA birtok Tabunelloja jó zárásnak bizonyult. Ez egy ikonikus vörösbor, alapja az ősi etruszk eredetű sangiovese grosso szőlőfajta.
A pecsételő füzetünket is szépen megtöltöttük.
Ha te is szeretnéd átélni a Gasztrohegy élményt, a következő időpontokban várnak benneteket:
November 29-30. – Legyen vörös! Vörös húsok, vörösborok, tűzben izzó szószok és a télbe forduló Badacsony melege.
Február 14-15. – Valentin nap
Április 11-12. – Tüzes Badacsony! - Tűz, BBQ, füst és smoker, lávakő, grill
Május 9-10. – Tapasok éjszakája – Gasztrohegy évadzáró buli