Bringás falatok nemcsak bringásoknak a Gasztrohegyen

A Gasztrohegy Bringás Hétvégét felfedezni két keréken lett volna a legjobb, az egész napos eső miatt viszont sétával vagy autóval győztük le a helyszínek közötti távolságot. A finom falatok mellett a kétfejű kelta szobroktól Egry József botrányos szerelmi életén át megismertük Badacsony fürdőéletét, és bortörténetét is.
Gasztrohegy, mert a Badacsony tányér alakú
A borús, esős idő miatt a Badacsony teteje néha felhők alatt úszott, néha harsányzöld színek csalogattak bennünket tovább, de volt, hogy gyorsan kapucni és esernyő alá bújva szaladtunk be egy-egy helyre.
Március utolsó hétvégéjén a rendezvénysorozat egyik ötletgazdájával, Kardos Gáborral kóstoltuk körbe az egykezes, streetfood jellegű falatokat Badacsonyban.
-A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt borokkal, gasztronómiával, ötletekkel - mondta.
Kelták és desszertek
Hogy kellő energiát gyűjtjsünk a naphoz, szénhidrát feltöltéssel kezdtünk a LaTéne Desszertműhelyben, ahol a Creme brulee croissant tekercs valóban kellő inspirációt adott a következő 100 méteres sétához. Mondjuk 100 km-re is erőt adott volna az égetett cukorral bevont vaníliakrémes finomság.
Azt tudtátok, hogy Badacsony térségében már a kelta idők óta termelnek szőlőt, és számtalan régészeti tárgy került elő a környékről? A vaskori kelta La Tène kultúra egyik vezető lelete a kétarcú kelta fej, ami a cukrászda logójában is szerepel.
Biciklivel? Pláne...
Ha szőlő, és bor, akkor a következő helyszín nem lehetett más, mint a Pláne Badacsony Borterasz. Itt a badacsonyi borvidék válogatott borait, pezsgőit lehet kóstolni, több olyan tétel is szerepel a kínálatban, melyek máshol nem kaphatók.
Tóth Ádám tökéletesen tud bort ajánlani még a kevésbé boros vendégeknek is, aki pedig alkoholmentes fröccsöt ivott volna, az borecetes bubis frissítőt is kóstolhatott.
A bejárat mellett stílusosan egy bicikli van a falhoz támasztva, vázán egy borosüvegtartóval.
A rendhagyó formájú épületet az ’50-es évek végén építették Callmeyer Ferenc tervei alapján, ikonikus formája már akkoriban is Badacsony egyik látványossága volt – számos képeslapon is szerepel.
Botrányos szerelmi affér és harcsahips
Mivel közeledett az ebédidő, a közei Tilia Borvendéglőbe ültünk be, ahol kukoricás harcsachipset kóstoltunk sült burgonyával, almás zöldsalátával, medvehagymás majonézzel.
-Ez az épület Badacsony egyik első szállodája volt, az 1900-as évek elején már nagyon komoly fürdőkultúra volt itt, volt egy vízre épített fürdőházunk, ahova a fővárosból is jöttek a vendégek – tudtuk meg Nagy Miklós tulajdonostól.
Ebben az épületben esett szerelembe Egry József, a Balaton festője is, aki az első világháborúban az épületben működő hadikórház betege volt. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Vízkeletyné Pauler Juliskát. A botrány akkor robbant ki, amikor egy segédápoló ceruzával rajzolt aktképeket talált a közlegény éjjeliszekrényén, melyeken egyértelműen a férjezett ezredesné volt látható.
Bor-konyha-barátság: Nefelejcs
A badacsonytördemici Nefelejcsben turbolyával, medvehagymával fűszerezett porchetta marokkói citrommal, házi kenyérrel, mellé a régen Badacsonyban is alapfajtaként elterjedt Sike Balázs Furmint volt a Gasztrohegy fogás.
Bor-konyha-barátság: egy jó beszélgetéshez sokszor elég a jó bor, a finom étel és a jó társaság, vallják a hely tulajdonosai.
És a beszélgetés elindulhat egy ritkán látott zöldfűszerről is. Balázs azt mondja, a turbolya egy olyan elfeledett alapfűszer, amit vissza kell hozni a gasztronómiába. Az ínyencek petrezselyme a fagyok után szinte azonnal megjelenik az erdőkben, az első zsenge hajtásai a legízletesebbek.
Kéményseprő és borász
A Római úton található Borbarátok étteremben borjú adanát ettünk ezme salátával, majd egy igazi, nagymama ízeire emlékeztető vargabélest is kóstoltunk Fata Hegyborral.
-Itt dolgozunk, itt élünk az év 365 napján, vendéglátó helyeink is egész évben nyitva vannak. A Fata pince egy 130 éves borászat, testvéreimmel mi vagyunk a negyedik generációja. A Borbarátok 30 éve működő vendéglátóhely, amit mi építettünk a bátyámmal, Miklóssal – mondta Nagy István tulajdonos.
A Fata dédapánk rokonságát Mária Terézia telepítette Magyarországra, ők Észak-Olaszországból jöttek a Balaton mellé. Hobbija volt a szőlőművelés, boros üvegeink címkéin az ő foglalkozása köszön vissza; kéményseprő volt, a füst és a korom jelenik meg a grafikákon.
Hableány, a múlt és jövő találkozása
Utolsó állomásunk a Hableány volt, ahol a 6 tételes borkóstolóhoz tépett húsos szendvicset kóstoltunk.
A hegy lábánál, Badacsony turisztikai központjában a faltól falig üvegablakos modern épület a Laposa Birtok központja, egy modern borászat és bisztró, találkozási pont. Az épület az 1800-as évek végétől vendéglátóhely, előbb szálloda, majd étterem volt, 1963-ban nyerte el maihoz hasonló alakját.
Dr. Laposa József, a hazai borkultúra legendás alakja, a Badacsonyi borvidék újjászületésének meghatározó egyénisége vezetett végig bennünket a borsoron. Józsi bácsi a borvidék összes parcelláját ismeri, tudása, történetei a szőlőről, borról lenyűgözik a hallgatóságot.
Szerénysége, szakma iránti alázata kiemelkedő, köszönjük, élmény volt minden perce a beszélgetésnek.
A következő Gasztrohegy kaland május 10-11-én vár benneteket, kattints, mutatjuk az infókat!