Spanyol életérzés a Balatonnál - Tapas hétvége Badacsonyban

Napsütésben és ízekben gazdag évadot zárnak ezen a hétvégén a badacsonyi Gasztrohegyen, gyertek, vasárnap még ti is belekóstolhattok a fenséges ízekbe, hangulatba!
Gasztrohegy évadzáró - Tapas hétvége Badacsonyban
Apró falatok, nagy élmények, borok és jó hangulat vár minden mennyiségben benneteket a Gasztrohegy hétvégén május 10-11-én Badacsonyban. Mi szombaton körbejártuk a hegyet, vagyis körbetekertük, és körbekóstoltuk, fantasztikus idő, kitűnő vendéglátás fogadott bennünket.
Fotó: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó
Ahogy a Gasztrohegy egyik ötletgazdája, Kardos Gábor fogalmaz, ez a rendezvény nemcsak egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt borokkal, gasztronómiával, ötletekkel.
A mi ötletünk az lett, hogy Keszthelyről busszal érkezünk Badacsonyba, ez távolsági buszon 35 perces út volt, és 3 perces sétátávolságra van a buszmegálló az első helyszíntől. Kítűnő választás volt, így mindenki tudott bort kóstolni, és parkolóhelyet sem kellett keresgélni.
Desszert és bor a tapasok előtt
Bár a gasztrotanácsadók biztosan nem értenek egyet azzal, hogy egy ilyen túrát szénhidrátbombával kell kezdeni, mi mégis a felújított LaTéne Desszertműhelyben kezdtünk egy jókora töltött cruffinnal. Ez a croissant és a muffin házasításából született péksütemény kellő energiát adott a továbbiakhoz.
A Pláne Badacsony Borterasz pár lépésnyi távolságra található a desszertműhelytől, itt Tóth Ádám a Jakab pincészet rajnai rizlingjét ajánlotta kezdésnek, nem tévedett. Lassan tényleg elindultunk a tapasok felé.
Gasztrohegy bérlet és bringakölcsönzés
A Hableányban a Gasztrohegy bérlet mellé térképet is kaptunk a résztvevő helyekkel, így előre láthattuk, mekkor lesz az a kör, amit bringával megteszünk majd Badacsony körül. Elárulom, néhány zegzugos kitérővel együtt is 15 km-en belül maradtunk, vagyis a sportértéke egészen elhanyagolható volt. De ne siessünk ennyire, hiszen még Patatas bravas, Albondigas, kovászos kenyér várt ránk a teraszon.
Ezután az épület hátsó részén található BalatonBike365 Port következett, ahol felvettük az előre megrendelt bicikliket, természetesen sisakkal együtt, hiszen az elektromos bringákra erősen javasolt a fejfedő, mi soha nem indulunk el enélkül.
Egy rövid oktatás után - váltókezelés, ülésbeállítás - elindultunk felfelé a Laposa teraszra. Aki ment már fel gyalog, vagy akár autóval, netán rendes bicajjal a hegyre, az tudja, hogy egy meredek, kaptatós szakaszról van szó, de e-bike-okkal szinte csak suhantunk felfelé. Persze, tekerni kell, váltani kell, de az elektromos rásegítésnek hála könnyedén szeltük a kilométereket.
Meseszép panoráma és finom falatok
A Laposa borterasz Gasztrohegy fogása lazacos töltött gomba volt sajtos cukkinigolyókkal. Azt javasoljuk, hogy ide előre foglaljatok asztalt, ha nem akartok sorban állni.
A teraszon ülve megáll az idő, kortyolva a bort csak azért fogtuk sietősre, mert még a többi helyszínt is fel akartuk fedezni. Kicist továbbtekerve a Bogyai úton csodás panoráma fogad, a Szigligeti-öböl és a nádas látványa meseszerű.
Lefelé gurulni egyszerű volt a bringákkal, de mivel nagyon sok a gyalogos és az autós is, figyeljetek ti is a többi közlekedőre. A Római úton, ami kijelölt bringás út, még nagyobb volt a bicajos forgalom, itt tekertünk át Badacsonytördemicre.
Nefelejcs majd a hegy sötét oldala
A badacsonytördemici Nefelejcs bisztró fogása egyszerre repített Spanyolországba a könnyed ízeivel, és tartott bennünket Badacsonyban, hiszen az alapanyagok és a borok mind-mind környékbeliek. A tempurált cukkini, a füstölt mangalica tarjába tekert spárga és a panko morzsás süllőpofa nemcsak látványra, hanem ízre is a legjobb fogás volt szerintünk.
Innét a bazaltköveken továbbgurulva a hegy északi oldala felé vettük az irányt. A Korkovány a Badacsony-hegy északi oldala, kevésbé ismert, mint a Balatonra néző déli lejtők, de a gyakorlott túrázók már rég felfedezték, egyre több panzió, borászat is működik itt, érdemes erre is elkanyarodnotok. A főút után a településre beérve kiépített bicikliút van, azt használjátok. A körforgalomnál a centrum felé kanyarodtunk, hiszen a Bazalttemplommal szembe levő borbisztró volt a következő célunk.
Váli bor és Borbarátok
Mivel olyan gyorsan átértünk, hogy egy falat sem fért még belénk, a Váli vinotékában hűs kéknyelűt kértünk egy hatalmas kancsó vízzel és szódával. Itt elméláztunk a szüreti felvonulásokon, kattints ide, és olvasd el, milyen volt a legutóbbi.
Párszáz méter tekerés után a Borbarátok vendéglőben kóstoltuk meg a balkáni tapas ízelítőt. A babzakuszka, a füstös padlizsánkrém és az ajvár kemencés kenyérrel és Fata gyöngyözőborral, a kilátás a hegyre és a bringásokra egy igazi napsütötte oázis, jó volt itt megpihenni, de azt elárulom, inkább az evésben, mint a tekerésben fáradtunk el.
A hársfák alatt
A bringakörünk a Tilia Badacsony Étteremnél ért véget, itt a hatalmas hársfák árnyékában csülök terrine, füstölt pisztráng, és marhahúsgolyó tapasok kerültek a tányérokra roppanós gyöngyhagymával.
És bár a bicajokra már nem volt szükség, a buszos hazaúthoz még a Bonvino hotel teraszán egy könnyed (?) tállal zártuk a lakomázást. A sült kacsamáj vaníliás gubával, a morzsában sült kucsmagomba kéksajtmártással, az édes-savanyú pacal, és a vaddisznó tarja alma chutney-val, vadkovászos kenyérlepénnyel tökéletes ízorgia volt a végére.
Gyertek el ti is Badacsonyba!