.jpg?w=884&h=580)
Sztárfellépők, új helyszínek, izgalmas workshopok - Márciusban több mint 100 programmal indítja az évet a TASTE BALATON fesztivál!


Vacsora egy evolúcióbiológussal, kovászolás és zöldségfermentáló workshop, grillezés egy sörfőzdében, brunch a tóparton, egyszeri és megismételhetetlen séf-kollaborációk és kulturális gasztro-kalandok - mindez a kora-tavaszi Balaton körül. 2026. március 6-15-ig a TASTE BALATON fesztivál 10 nap pezsgést, kultúrát és gasztronómiát ígér a Balaton partjára.
A szervezők idén is a régió válogatott, egész évben nyitvatartó vendéglátóhelyeivel fogtak össze.
A több mint 20 fő helyszínen nem csak különleges programokkal, hanem külön erre az eseményre megkomponált “TASTE BALATON menüvel” is készülnek – így ha valaki szeretne belekóstolni az étterem esszenciájába, azt most ilyen frappáns formában is megteheti.
A fő helyszínek mellett a TASTE BALATON + kiegészítő helyszíneken (borászatok, kulturális helyszínek, kilátók, pékségek és cukrászdák) további programokkal és “szezonon kívüli” nyitvatartással várnak.
A több mint 100 színes esemény nem lenne teljes sztárfellépők nélkül, érkezik Grecsó Krisztián a Bistro Sparhelt étterembe, Lovasi András és Kollár-Klemencz László a Kalóz Strandbisztróba, Kulka János, Szirtes Tamás és Rakonczay Gábor a Villa Chez Les Amis-ba, és Scherer Péter a Dobosi Borbirtokra.

Folytatódik a tudományos vacsora-sorozat a veszprémi Oliva Étteremben, a szlovén Kodila étteremmel a Kistücsök Food & Room szervez izgalmas, határokon átívelő gasztroprogramot, és számtalan lehetőség lesz a bevonódásra is: lesz egész napos kovászos kenyér workshop a Folly Arborétumban, bonbonkészítés a Petrányi Borteraszon, fermentált zöldség-készítő workshop a Lokal at the Lake étteremben.
A Konyhám 365 több izgalmas programmal is készül, részt lehet venni egész napos főzős workshopon Szikra Gabival, a Balatonszentgyörgyi Sörművekkel közösen pedig egy izgalmas pop-up menüt terveznek, sörökhöz komponálva.

Több étterembe érkeznek vendég séfek, a Lelkembe Huszár Matyi, a Pörc bisztróban pedig ezúttal a fiatal balatoni séf tehetségeké a terep!
Hagyomány, hogy a TASTE BALATON fesztivál első hétvégéje a nőnapot is ünnepli: a Casa Christa reggeli jógával és brunch-csal, a Reed Bistro exkluzív divatbemutatóval, stílustippekkel és finom falatokkal vár, a Kalóz Strandbisztróban pedig izgalmas női témák kerülnek megvitatásra prosecco kíséretében.
Ezúttal is lesz több gasztrotörténeti esemény, a Port Hotel & Étterem a Balaton klasszikus ételeit idézi meg dr. Huszár Mihály helytörténésszel, a Borbarátok pedig a badacsonyi művészeket mutatja be egy borvacsora keretében.
„Az elmúlt évek megmutatták, hogy nagy az igény a Balaton gasztokulturális arcára, és örömmel tapasztaltuk, milyen sokan jelentkeztek a programokra vendéglátói és vendégoldalról is!
Megindult az érdeklődés a külföldi partnerek részéről is, egyre több olyan étterem, és borászat van, akik örömmel mutatkoznak be vendégként a fesztiválon. Ezek a programok és partnerek pedig azokat az utazókat mozgatják meg, akiknek egész évben szeretnénk a Balatont kínálni!” - hangsúlyozza Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa, és a fesztivál egyik megálmodója.
-800.jpg)
“Ez egy olyan fesztivál, amit mindenki magának állíthat össze. Például egy brunch után jöhet egy jóízű biciklizés, kiállítás, majd egy pohár bor és mondjuk egy izgalmas séf kollaboráció vacsorára – idén is nehéz lesz választani a programok között! A TASTE BALATON középpontjában a vendéglátók állnak, akiknek lehetőségük van a saját helyszínükön, egy nyugodtabb időszakban, extra programokkal is megmutatni magukat.
Kedvenceim azok az események, ahol az éttermek egy-egy régóta dédelgetett ötletet valósítanak meg, illetve azok a programok, ahol a vendégek a kulisszák mögé is betekintést nyerhetnek” – mondja Budavári Dóra szervező, alapító.
"Óriási öröm számunkra, hogy az eseménynek már szinte kialakult törzsközönsége van, akik készülnek a márciusra, hiszen tudják, milyen színvonalas programokkal várja őket a fesztivál.
Sokan az ország távoli csücskéből, vagy éppen külföldről érkeznek egy-egy szuper programra. Az éttermek is lelkesen csatlakoznak újra és újra a kezdeményezéshez, az eseményekbe pedig szívüket és lelküket beleteszik.
Hatalmas munka, de egyben óriási öröm is egy ilyen nagy fesztivál szervezése, fantasztikus érzés, hogy összefognak a régió legjobb éttermei, és élettel tudjuk megtölteni március elején a Balatont" - mondja Kalas Györgyi a fesztivál egyik alapítója és programigazgatója.

2026 márciusában harmincöt kiegészítő helyszín csatlakozik a fesztiválhoz – helyi borászatok, hangulatos vendéglátóhelyek, interaktív kiállítóterek és kiemelt turisztikai attrakciók közül szemezgethetünk. Ezek a helyek a fesztivál két hétvégéje alatt biztosan nyitva tartanak, sőt, sokan programmal is készülnek.
Lesz természetjáró túra, irodalmi est, csillagles a Balatoni Csillagvizsgálóban, pizzakészítő workshop, megismerkedhetünk a családi pincészetek történeteivel és változatos, vacsorával kísért borkóstolók közül is válogathatunk.

“2026-ban még nagyobb hangsúlyt fektetünk a borászatok bevonására, a régió vezető pincészetei aktívan bekapcsolódnak a fesztivál programjaiba, legyen szó kóstolókról, borvacsorákról vagy napközbeni borkalandokról.
A cél, hogy a vendégek ne csupán a kóstoláson keresztül kerüljenek kapcsolatba a helyi borokkal, hanem azok történetét, a mögöttes tájat és a személyes kapcsolatokat is megismerhessék.

Tervezünk tematikus sorozatot is a borok ajánlására, aminek mentén a látogatók szó szerint körbekóstolhatják a tavat. A borászatokkal közös programok túlmutatnak a turizmuson. Erősítik a magyar bor pozicionálását, edukálják a látogatóközönségünket és segítik a balatoni borvidék márkaépítését.
Mindez egy olyan régiós összefogást tükröz, ahol a bor nem kiegészítő, hanem központi élmény. A borászok, vendéglátók és kulturális szereplők együtt mutatják meg, miért van helye a Balatonnak Európa gasztrotérképén, egész éven át!” - mondja Csapody Bence, a TASTE BALATON projektmenedzsere.
A VisitBalaton365 és a BalatonBike365 is örömmel állt a kezdeményezés mellé. „Aki az első kettő TASTE BALATON-on ott volt, az már tudja, hogy igazán nem lehet mondani, hogy tavasszal a Balatonon nem történik semmi! Nagy kedvencem ez a fesztivál, mert nem csak egy gasztronómiai program, hanem bevonva akár a művészeteket, kultúrát, minden program komplex élményt ad. A régiót elektromos bringával felfedezni ráadásul ősszel és tavasszal a legjobb!” – fogalmaz Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője.
-800.jpg)
A Konyhám Stúdió 365 • Bistro Sparhelt • Borbarátok • Casa Christa • Dobosi Birtokközpont • Folly Arborétum és Borászat • Hableány • John's Pub Bar & Kitchen • Kalóz Strandbisztró • Kistücsök Food&Room • Lelkem Kisvendéglő • Lokal at the Lake • MEDE by Adam Mede • Oliva Hotel és Étterem• Páskom 1802 Gasztroműhely • Petrány Pince és Borterasz • Port étterem&panzió • Pörc - Bisztró és Delikát • Reed Boutique Hotel & Bistro • Villa Kabala • Villa Chez les Amis • Zenit Balaton Étterem & Bár
.jpg?w=884&h=580)



