Tudtad, hogy a Balatonnál is készítenek pezsgőket? Májusban tíz balatoni pincészet közel 50 fajta pezsgőjét kóstolhattuk meg a második Balatoni Pezsgésen Badacsonyban.
Tudtad, hogy a Balaton környékén is készül minőségi, különleges pezsgő? Mind az északi, mind a déli parton dönt úgy egyre több borász, hogy megpróbálkozik a buborékos ital készítésével.
Május 25-én másodszor rendezték meg Badacsonyban a Balatoni Pezsgést, ahol egy helyszínen, sétáló kostóló keretén belül mutatták be pezsgőiket a borászok.
Badacsonyba nagyon jó a tömegközlekedés, célszerű igénybe venni, ha borozni, pezsgőzni indultok. Mi Keszthelyről kényelmesen, távolsági busszal 30 perc alatt érkeztünk meg, a borvidék Tapolca irányából vonattal is könnyen elérhető. Kényelmesebb vendégeknek a transzfer taxik szolgáltatásait ajánljuk, ha nincs szállásotok a településen.
A Hableány pár perc sétára található az állomástól, itt mutatták be a nemes italokat. Szerencsére május végi napon ragyogó idő volt, így a teraszon kellemes zenei háttér mellett tudtunk kóstolni.
A személyes beszélgetések során kiderült, hogy a pezsgőkészítés egyfajta misszió a borászok részéről, szeretnék megmutatni, hogy a pezsgőnek ebben a régióban is van létjogosultsága.
A Balatoni Pezsgés rendezvénysorozat a Laposa Birtok kezdeményezésére jött létre. Céljuk, hogy összefogják és bemutassák a feltörekvő balatoni pezsgőkultúrát mind a szakmai közönségnek, mind a pezsgőkedvelő fogyasztóknak. Egy ilyen esemény az ide látogató turistáknak is megmutatja, hogy hol tart most a buborékos fejlődés a Balatonnál.
Nagy hangsúlyt kapott a kóstolás mellett a szakmai tartalom is, előadásokat is tartottak a spanyol, francia valamint a tokaji pezsgőkről is.
A belépőjegy tartalmazta a korlátlan pezsgőfogyasztást, és egy három tételes fogást kínáltak a buborékos italok mellé. Kóstolhattunk friss zöldborsót spárgával és kaporral, lazacot eperrel és egy epres desszertet is.
Népszerű volt a fotófal, külön élmény a bor és pezsgőkedvelőknek ilyenkor személyesen is találkozni, beszélni a borászokkal.
A kóstolás során a pezsgő esetében is kiderült, hogy a szőlőfajta, a termőterület és a borászat stílusa is megjelenik a kortyokban.
Kiállító pincészetek:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Büttner Borbirtok, Éliás Birtok, Feind Pincészet, Gilvesy Winery, Kern Pincészet, Laposa Birtok, Homola Pincészet, Pálffy Szőlőbirtok és Pince, Szászi Birtok, Zelna Borászat és vendégként a tokaji Sauska.