Megtelt a badacsonyi strand az őszi Fügefesztiválon
Teltházas volt a badacsonyi strandon rendezett FügeFeszt 2024. októberében, ragyogó idő, különleges gasztro kalandok, Tóth Vera koncert várta a vendégeket!
Teltházas volt az első FügeFeszt
Az első alkalommal megrendezett badacsonyi FügeFeszt szombati napján minden jegy elkelt, megtelt a badacsonyi strand a gasztronómiára és kultúrára éhező vendégekkel.
Ragyogó napsütés, 15 fok körüli hőmérséklet fogadta a vendégeket, de ez bőven elég volt ahhoz, hogy nyugágyakban, babzsák fotelekben napfürdőzzenek.
Igaz, nem fürdőruhában, mint nyáron, de nagyon jóleső volt a nap sugaraiban elmerülni és figyelni a vitorlásokat, a kikötőbe érkező és onnét induló BAHART hajókat, melyekkel a déli partról is sok vendég érkezett.
"A valódi négy évszakos Balaton megteremtésére hoztuk létre ezt az új őszi gasztrofesztivált, melynek a helyszíne a badacsonyi strand, ami már önmagában is meghökkentő és különleges, hiszen a hullámzó és csillogó őszi Balaton díszlete nem mindennapi hangulatot ad az eseménynek" - mondta Vincze Péter, a fesztivál főszervezője.
A minden érzékszervet megmozgató rendezvényen a vendéglátás, a kulturális élmény és a művészeti érték egyszerre nyújtott kikapcsolódást és feltöltődést a vendégeknek. Az étel- és borkínálat mellett festő workshop és festészeti kiállítás, ételkészítési bemutató, kerekasztal beszélgetés, jótékonysági fügefa vásár, kézművesek, játszóudvar is várta a vendégeket. A délutánok zenei aláfestéséről a P.A.R.T. gondoskodott.
A szombati csúcskoncerten a tapolcai születésű Tóth Vera a Budapest Jazz Orchestra zenekarral fergeteges pillanatokat varázsolt a vízpartra! Vasárnap a Vagabond zenészei pörgették fel a délutánt.
Főszerepben a füge
A Balaton környékén egyre több helyen látunk fügebokrokat, ez a mediterrán gyümölcs nagyon jól érzi magát a régióban, bőséges terméssel ajándékozza meg ültetőjét.
A legegyszerűbben elkészíthető szörp és lekvár mellett számtalan felhasználási módját ismertük meg ennek a gyümölcsnek a kétnapos rendezvényen, hiszen az itt kitelepülő éttermek mindegyike más-más alapanyaggal kínálta ezt a finomságot.
Sonkával, kacsahússal, lángoson, pizzán, rétesben, macaronban, süteményben is kóstolhattunk fügét, kínálták bárányhoz, vadhoz, készült belőle szörp és gin is.
Az ételek mellett balatoni borokat, pezsgőket kóstolhattunk, személyesen találkozhattunk a borászokkal, séfekkel is, akik az ízek mellé történeteket is kínáltak az érdeklődőknek.