Balaton Wine & Gourmet - a veszprémi gasztrofesztivál
A szeptemberi veszprémi gasztroünnep díszvendége Olaszország volt, így a balatoni ízek mellett az olasz konyha és borászat legjavát is megkóstolhattuk, ízelítőt kaptunk az itáliai életérzésből és stílusból is.
Olasz és magyar ízek
A régió legnagyobb gasztronómia ünnepét tartották Veszprémben szeptember első hétvégéjén, a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon az olasz és a magyar gasztronómia legjavából adtak ízelítőt.
"Sok hasonlóság van az olasz és a magyar konyha között," szögezte le Gianni Annoni, a rendezvény házigazdája. "Mindenütt az a cél, hogy együtt üljünk egy asztalnál, együnk egy jót és igyunk hozzá egy jó pohár fröccsöt!"
A három nap alatt kiállító pavilonok mellett öt helyszín - nagyszínpad, mercato színpad, Jezsuita templombelső, borszakmai sátor és gyereksátor - összesen mintegy félszáz izgalmas program várta a látogatókat.
Ízek és programok kavalkádja
A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és ital bemutatók kaptak helyet. Volt aperitivo szeánsz DJ-vel, a szervezők megidézték az 50-es, 60-as évek olasz dolce vita hangulatát zenével, robogókkal és belekóstolhattunk az olasz édes élet keserűinek és aperitifjeinek világába is.
Érkezett egy olasz sommelier nagymester, aki az olivák csodálatos sokaságát mutatta be, a legrégebbi magyar pezsgő manufaktúra, a Törley pedig elhozta a legkiválóbb nemzetközi brut nature – zero dosage remekeket is.
Körbekóstoltuk a Balatont
A kiállító balatoni gasztronómiai egységek között ott volt a Balatoni Kör is, a térség legjobb borválasztékával és a BalatonBorral. A jéghideg olaszrilzlinghez kiválóan illett a keszthelyi Crative Citchen ropogós, aranybarnára sült Calamari Fritti fogása, a friss tintahal, könnyű bundában tökéletes előétel.
A veszprémi Oliva Étterem lecsókrémlevese kolbászmorzsával és a Kistücsök Étterem kolbászhússal töltött paprikája, paszírozott paradicsomal a nyarat zárta a tányérokba.
Jól esett a buborékos italok mellé a keszthelyi jércemell, taleggio DOP sajttal, pestoval, bébispenóttal, pankómorzsával, karfiol rizottón tálalva.
A Fricska étteremlakás pisztrángja grillezett padlizsánnal, polentával és szarvagombával tökéletes ízösszhangot varázsolt elénk.
Jövőre téged is várunk a Balaton Wine & Gourmet Fesztiválon!
Fedezd fel a Balaton őszi hangulatát szuper szállások ellenállhatatlan ajánlataival!