A Balaton sütije 2025 - több mint harminc nevezés érkezett
.jpg?w=962&h=628)
A Balaton sütije versenyre több mint harminc különleges desszerttel neveztek a balatoni cukrászok, amelyek mind a tó szépségét, ízeit és hangulatát mesélik el. A zsűri 2025. szeptember 29-én kóstolta meg a beérkezett sütiket a siófoki Thanhoffer Villában.
A Balaton ízei
A cukrászokat a Balaton természeti kincsei, legendái, szőlőhegyei és gyümölcsei inspirálták, így a desszertekben visszaköszön a dió, a mandula, a szőlő, a bor, a barack, a körte, a füge, az áfonya és a málna varázslatos gazdagsága.
Minden desszertben ott rejlik a Balaton története: a tanúhegyek sziluettje, a szőlőskertek és gyümölcsösök bősége, a tópart estéi és hajnalai, a hullámok és a naplementék varázsa.
A Balaton sütije nevezett desszertjei nem csupán sütemények gyűjteménye, hanem egy ízekből szőtt utazás – amely ősszel is a tóhoz csábít.
Az északi és déli part, a nyugati és keleti medence cukrászai is képviseltették magukat, így a verseny egy igazán teljes, egységes képet ad a Balaton édes ízeiről.
Külön öröm, hogy a verseny junior kategóriájába is tíz nevezés érkezett, ami jól mutatja, hogy a fiatal balatoni cukrászok számára is fontos a szakmai fejlődés és az innováció.
A mentes kategóriába is érkeztek nevezések, ami azt bizonyítja, hogy a régió cukrászai egyre nagyobb figyelmet fordítanak az egészségtudatosságra és a különleges étkezési igények kiszolgálására is.
A sütemények a Balaton minden arcát felidézik
A balatongyöröki Promenád Kávéház három sütivel nevezett a fő kategóriában. A Badacsony desszert a tanúhegy erejét és szépségét tükrözi, dióval, borral és fügével. Az Aurora a hajnal aranyló fényét hozza el sárgabarackkal, mandulával és levendulával. A Hableány a tó legendáit idézi meg málnával és mogyoróval, mintha a víz mélyének titkai kelnének életre.
A siófoki Royal sütöde Balatoni mámora és a Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnáziumtanulóinak Balatoni Naplemente variációi a nyári esték hangulatát hozzák vissza szőlővel, borral, barackkal és fügével.
A Balatoni Gyöngy Keszthelyi VSZK tanulóitól a tó eleganciáját őrzi őszibarackkal, málnával és olaszrizlinggel.
A keszthelyi Pajti Egynyári flörtje és a szántódi Mövenpick BalaLand Resort Balandelle játékos könnyedségükkel idézik a nyár röpke varázsát, az előbbi körtével és borral, míg utóbbi málnával és Earl Grey krémmel játszik.
A Veszprémi SZC "SÉF" Vendéglátás - Turizmus Technikum és Szki két desszertje a Sajttorta olaszrizling bevonattal és a Habos isler és a balatonalmádi BAB Speciality Kávézó Balaton Hulláma a klasszikus ízek újragondolt változatai.
A tapolcai Széchenyi Gimnázium diákjainak desszertjei, a „Kiskirálylány” kedvence, a Balaton Őszi Kincse és a Badacsonyi Rózsakő a dió, a bor és a gyümölcs harmóniáját emelik ünnepi szintre.
A Balaton kincsei a balatongyöröki Promenád mentes desszertjeként, a badacsonyi La Tene Aranyhíd alkotása és a kővágóörsi Kankalin Desszertműhely két nevezettje a Gyöngyharmat, és a Zsuzsa – az egynyári kaland, és a balatonlellei Szalay Cukrászda a Bazaltméz és a Balaton szelet revolúció desszertjei egyszerre nosztalgikusak és modern újdonságok.
A Tihanyi alkony a révfülöpi Móló Cukrászda modern desszertje boros sárgabarack zselével.
A Tópart kincse, az Aranyhíd és a Mágia a siófoki Dinasztia Cukrászdától míg a Kerekedi örvény a balatonfüredi Vivace Caffé Étteremből a dió, a szilva, a füge és a mogyoró kreatív harmóniáját mutatják.
A balatongyöröki Veronika Házi Süti Fügécske desszertje, a hévízi Ensana Thermal Hotel két nevezettje, a Bársony dallam és a Fűszeres tenger pedig ősszel is megmutatják a Balaton hangulatát, gyümölcsös frissességgel és fűszeres gazdagsággal.
Szakmai zsűri kóstolt
A verseny bírálatát elismert szakemberekből álló zsűri végezte, akik a desszertek ízét, harmóniáját, megjelenését és a Balatonhoz való kötődését értékelték.
A zsűri tagjai:
• Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke – a zsűri elnöke
• Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője
• Petrezselyem Adrienn, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség cukrász alelnöke
• Farkas Bernadett, a Segreto Cukrászat főcukrásza
• Kalas Györgyi, gasztroíró
• Barabás Barna, a Zelna Borászat tulajdonosa, a Rizling Generáció – BalatonBor elnöke
• Harrer-Abosi Beatrix, a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda tulajdonosa
A szakmai zsűri által meghozott eredményről 2025. október 12-én 14 órakor adunk hírt a badacsonyi FügeFeszten.
A Balaton Sütije versenyt a VisitBalaton365 Nkft. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szervezte, szakmai partnerként közreműködött a Magyar Cukrász Ipartestület.
Együttműködő partnerek: Siófoki Szakképzési Centrum, Balatoni Kulináris Műhely
Támogatók: Kotányi, TORK