Ugrás a fő tartalomraUgrás az oldal aljára

Evés közben jön meg a nyár - Megjelent a Magyar Konyha Balaton 2025 gasztrokalauza

323 balatoni gasztro hely – köztük 55 új – éttermek, strandbüfék, kávézók, piacok, pékségek és bisztrók ajánlója szerepel a Magyar Konyha idei Balatoni Gasztrokalauzában. Ha szeretnéd tudni, hol érdemes enni-inni a tó körül, ezt a kiadványt be kell szerezned!

Neked megvan már a legújabb gasztrokalauz?

Tizenharmadik alkalommal készítette el a Magyar Konyha csapata a Balatoni Gasztrokalauzt.
A zsebre dugható, strandtáskában is elférő, olvasmányos kötet a balatoni élményt szeretné átadni. Akár útikönyvként is lapozgathatjátok, a magas minőségű fotók, a használatot segítő keresők és régiónként bontás megkönnyíti az eligazodást a balatoni gasztronómia világában.

Fotó: Magyar Konyha

A Balaton 2025 gasztrokalauzt a Magyar Konyha július–augusztusi számához csomagolva lehet megvásárolni. Keressétek a kiadványt a MOL kutakon és az újságárusoknál, aztán pedig irány a Balaton!

Evés közben jön meg a nyár

A "zimmer feris világnak vége", mára kezd kikristályosodni egy semmi máshoz nem hasonlítható balatoni gasztronómia: maradtak ugyanis a tó körül a "retró" gasztróegységek, ám eközben számtalan új, akár a Michelin-kalauzban is szereplő hely nyílt. A fine diningtól a romkocsmáig, a cukrászatoktól a fagyizókig, a strandbisztróktól a hamburgerezőkig a Balatonnál - és a kötetben - már szinte minden megtalálható - mondta el Vinkó József.

Kattints, és olvasd el Vinkó József írását!

A tesztelőink körbejárták a Balatont, és még a kukoricafőző üstökbe is bekukkantottak – árulta el Lévai Anikó, a szerkesztőbizottság elnöke, aki kiemelte, hogy a helyi termelők legjobbjai is bekerültek a gasztrokalauzba.

Fotó: Magyar Konyha

A fagyi és a neves séfek is hódítanak

Az elmúlt években látványosan felpezsdült a Balaton gasztronómiai élete: egyre több neves fővárosi séf jelenik meg a tó körül – elég csak Mede Ádámot, Barna Ádámot, Rácz Jenőt vagy Csillag Richárdot említeni.

A cukrászat is nagyot lépett előre: a francia desszertek mellett újra népszerűek lettek a klasszikus magyar sütemények, mint a krémes, a hatlapos vagy a dobostorta. A fagyizók pedig kreativitásban versenyeznek egymással – mindenhol újabb és újabb különlegességek várnak.

Kattints, és tudd meg, mi lett az idei nyár Balaton Fagyija!

Fotó: Magyar Konyha

Teljesen egyedi a balatoni gasztrokínálat

Vinkó József bízik benne, hogy az alkoholellenes hangok nem veszélyeztetik sem a balatoni borok, sem a fröccs hagyományát. A BalatonBor továbbra is sok étterem étlapján ott van, de mellette egyre többféle kézműves sör, pálinka, sőt házi szörp is készül a tó körül.

A Balaton partján egy új gasztrokultúra van születőben: csendes, mégis karakteres, ami különbözik az ország bármely más régiójától.

A klasszikus retró kedvencek – lángos, palacsinta, hekk – megmaradtak, de közben megerősödtek az ínyenc éttermek is.
Ez a sokszínűség és békés egymás mellett élés adja a balatoni gasztronómia különleges hangulatát – és épp ettől szeretjük annyira.

Ugrás az oldal tetejére