A Kicsi Csóka bivalya nyerte az Év strandétele versenyt

Húsz versenyző, harminchat kreatív fogás, és meg is van a győztes! Az Év strandétele idén a balatongyöröki Bivalytatár velőscsont csónakban - a Kicsi Csóka bisztró egyben az Év felfedezettje is lett, és a VisitBalaton365 különdíját is átvehették!
A legjobb strandbüfé étel a balatonmáriai Harcsa suppli A Pizza Sztoriból, az év stranddesszertje pedig a Granola optimist Gyenesdiáson a Mónisütiben. Gyere, kóstold végig te is a dobogós és különdíjas ételeket, és fedezd fel, milyen sokszínű és ötletes tud lenni a Balaton.
Idén húsz hely nevezett 36 különleges strandétellel az Év Strandétele versenyre, melyet ezúttal is a Balatoni Kör hirdetett meg. Mindegyik tétel egészséges, helyi alapanyagokból készült, mégis kreatív, a balatoni gasztronómiát megújító koncepciót képvisel.
Az Év strandétele és az Év felfedezettje a Kicsi Csóka Bisztró Bivalytatára
A balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró bivalytatárja, amelyet velős csontban „csónakban” tálalnak, burgonyagratinnel, tormahabbal és zellerropogóssal. A tatárt kézzel aprított zalaköveskúti bivalyhúsból készítik, házi majonézzel, kapribogyóval, szardellával és kovászos uborkával ízesítve.
Fotó: Heim Alexandra
Ez az ízekben és látványban is gazdag fogás nemcsak a díjat nyerte el, hanem „Az Év felfedezettje” cím is a bisztrót illeti – a nemrég nyílt hely nem a strand forgatagában, hanem a Szépkilátó alatti partszakaszon található, és egész évben nyitva vannak, akár február közepén is betérhettek hozzájuk.
Fotó: Heim Alexandra
Suppli és Optimist a tányérokon
A Pizza Sztori (Balatonmáriafürdő) újragondolta az olasz supplì-t: a harcsapaprikásos-túrós csuszás tölteléket nyalóka formára sütik, majd kapros túró- és kápiakrémmel tálalják – kívül ropog, belül krémes!
Fotó: Heim Alexandra
A gyenesdiási Mónisüti „Granola Optimist” fantázianevű desszertje játékos tisztelgés a vitorlázás előtt. A képviselőfánk „csónakban” mézes-joghurtos krémmel, erdei gyümölcsöntettel és granolával töltve, duplán rétegezve nyújt frissítő élményt a forró napokon.
Fotó: Heim Alexandra
Csónak az asztalon?
Az idei versenyben külön figyelmet kaptak a „csónak formátumú” ételek – ez a tálalási mód jól illeszkedik a balatoni strandélethez. Bár külön díj nem született ebben a kategóriában, a győztes ételek közül kettő is ezt a formát követi.
A Beach Food mozgalom idén is bebizonyította: a Balaton nemcsak fürdőhely, hanem egész éves gasztrokalandok egyik legizgalmasabb színtere! A díjazottak mindegyike egész éves nyitvatartással várja a vendégeket!
Gyere, kóstold végig te is a dobogós és különdíjas ételeket, és fedezd fel, milyen sokszínű és ötletes tud lenni a Balaton.